Aktiviteter

Tappskokurs med Eldir

Lördagen den 13 april på
D Cedegrens Hovslageri, Sunnanå, Staffanstorp

Eldir arrangerade en  Tappskokurs med hovslagare Daniel Cedergren som har lång erfarenhet som hovslagare med nära samarbete med flertalet veterinärer för sjukomslag m.m.
Under dagen lärde sig deltagarna dels teori om hovens uppbyggnad, och dels den praktiska biten med rakriktning och påslagning av sko. Kursen var indelad i praktisk del som  kombinerades med häst och dödben.

Rekommenderad litteratur:
Hovvård – hovar, hovbeslag och hovsjukdomar (Lars-Erik Magnusson)


Föreläsning :
Hästens munhåla och tänder

Eldir arrangerade en föreläsning den 26/3 med hästtandläkaren och leg vet Maria Carlsson. Vi gjorde en djupdykning i hästens tänder. Föreläsningen började 19.00 och pågick ca 1,5 h samt frågestund. Fika severades.

Vi fick fin uppslutning och landade på ca 35 personer med många frågor och stort intresse för kvällens ämne.

Louise Fagerström från Fager Bett var också på plats och presenterade sina produkter och erbjöd rabatter för kvällens deltagare.

Årets tema 2018 på medlemsmötet är:

”HÖSTAVSTÄMNING – HÄSTDAGJÄMNING”

Del I – foder och mage

Hur har sommarens torka påverkat hästarna och vilka konsekvenser har det givit som bör beaktas för hästens hälsa och en uppfräschning över vinterns risker. Frågor som kanske har lyfts av några av oss är; Hur utvärderar jag ett bete? Om jag vill kontrollera min häst för ökat blodsocker, när ska jag göra detta och hur går det till? Är vi ofta oroliga i onödan om fång? Vilka är felaktiga uppfattningar och finns det nyutkommen forskning att förhålla sig till för att bättre förstå sjukdomen?

Inför vinter och minskat vattenintag ökar riskerna för kolik, en liten repetition av goda råd om koliksymptomen börjar dyka upp och vad är vanligt förekommande felaktiga uppfattningar om kolik?

Del II – sårskötsel

Många av oss har hästarna i flock. Det gynnar hästens naturliga beteende men kommer med vissa risker. Lek, bus och rangordning som kan resultera i skador och sår. Skador är ett kapitel för sig, men många sår kan vi reda ut. Catharina ger oss en repetition av olika typer av sår (stick, spiktramp, fickor…), placeringen av sårets påverkan och hudåkommor som svamp vilket kan vara ett resultat av misskött sår.

Dessutom under vissa tider på året har vi även påverkan till följd av lera, rötmånader eller ”efter 17.00-ankomst”, och vi ställs inför ringa eller inte ringa, sy eller inte sy? Vi ber veterinären ge oss några goda råd om hur vi ska förhålla oss till omständigheter.

Dessa sår ska behandlas med lämpliga medel. Hästsportsbutikernas växande utbud och apotekens receptbelagda salvor m.m. Vad ska vi titta efter i innehållsförteckningen? Vi diskuterar kring ett bra upplägg på stallapotek. Vad är kvalitetsprodukter? Tror flera av oss har kanske både ett blåspray, Jodopax gel, hästsalvor, Hibiscrub, saltlösning etc… nu en möjlighet att utvärdera dem med en veterinär!

 

Svenska Islandshästförbundet