Medlemsmöte 2018

MEDLEMSMÖTE 2018

Årets medlemsmöte ägde rum den 12 november på
Svedala Veterinärklinik. Vi inledde med ett medlemsmöte och föreningen bjöd på mat och dryck. Därefter höll leg. vet. Catharina Petersson föredrag följt av frågestund.

”HÖSTAVSTÄMNING – HÄSTDAGJÄMNING”

Del I – foder och mage

Hur har sommarens torka påverkat hästarna och vilka konsekvenser har det givit som bör beaktas för hästens hälsa och en uppfräschning över vinterns risker. Frågor som kanske har lyfts av några av oss är; Hur utvärderar jag ett bete? Om jag vill kontrollera min häst för ökat blodsocker, när ska jag göra detta och hur går det till? Är vi ofta oroliga i onödan om fång? Vilka är felaktiga uppfattningar och finns det nyutkommen forskning att förhålla sig till för att bättre förstå sjukdomen?

Inför vinter och minskat vattenintag ökar riskerna för kolik, en liten repetition av goda råd om koliksymptomen börjar dyka upp och vad är vanligt förekommande felaktiga uppfattningar om kolik?

Del II – sårskötsel

Många av oss har hästarna i flock. Det gynnar hästens naturliga beteende men kommer med vissa risker. Lek, bus och rangordning som kan resultera i skador och sår. Skador är ett kapitel för sig, men många sår kan vi reda ut. Catharina ger oss en repetition av olika typer av sår (stick, spiktramp, fickor…), placeringen av sårets påverkan och hudåkommor som svamp vilket kan vara ett resultat av misskött sår.

Dessutom under vissa tider på året har vi även påverkan till följd av lera, rötmånader eller ”efter 17.00-ankomst”, och vi ställs inför ringa eller inte ringa, sy eller inte sy? Vi ber veterinären ge oss några goda råd om hur vi ska förhålla oss till omständigheter.

Dessa sår ska behandlas med lämpliga medel. Hästsportsbutikernas växande utbud och apotekens receptbelagda salvor m.m. Vad ska vi titta efter i innehållsförteckningen? Vi diskuterar kring ett bra upplägg på stallapotek. Vad är kvalitetsprodukter? Tror flera av oss har kanske både ett blåspray, Jodopax gel, hästsalvor, Hibiscrub, saltlösning etc… nu en möjlighet att utvärdera dem med en veterinär!